Proje; hâlihazırda bölgede yaşayan halkın yaşam koşullarının sağlıklı hale getirilmesi, sadece barınma değil, sosyal ve ticari faaliyetlerini de sürdürülebilmesi ile altyapı sistemlerinin iyileştirilmesi adına planlanmış bir çalışmadır.
Proje alanının fiziksel koşulları dışında, bölge sakinlerinin açık-kapalı alan kullanım alışkanlıkları, demografik özellikleri ve hukuki hakları tasarım kriterlerini oluşturmada öncelikli veriler oluşturmuştur.
Çarpık yapılaşma, temel barınma fonksiyonlarının eksikliği ve girift yapı oluşumları nedeniyle acil müdahalelere imkân vermemesi, yapıların depreme dayanıklı olmayışı, altyapı yetersizliği ile yaşlı, çocuk ve engelli erişim zorluğu alanın teknik sorunlarıdır. Ayrıca sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere fırsat veren alanların olmaması nedeniyle yaşamsal problemler de tespit edilmiştir.
Proje alanı, 195.500 m²’lik imar planı düzenlemesi kapsamında toplam alanı 32.380 m² olan iki parselden oluşmaktadır. Birbirine komşu olan bu parsellerin tek bir proje dili çerçevesinde değerlendirilmesi talep edilmiştir. Proje alanı kuzeyde donatı alanlarına komşudur. Parsellerin güney ve kuzey köşesi arasında 45 m. kot farkı bulunmaktadır.
Bölge sakinlerinin ihtiyaçları, problemleri, hakları ve proje alanının fiziksel şartları değerlendirilerek daire planları ile vaziyet planı ve kütle çalışmaları eş zamanlı olarak yürütülmüştür. Hâkim rüzgâr ile güneş-gölge analizleri yapılmıştır. Blok yerleşiminde; hâkim rüzgâr akışının kesilmemesine ve açık alanların özellikle bahar ile yaz aylarında gölgelenmemesine özen gösterilmiştir. Bloklar, dairelerin ana cepheleri meydanlarla ilişkilenecek şekilde konumlandırılmıştır. Vaziyet planı kurgusunda farklı kotlarda ve boyutlarda farklı yaş grubu faaliyetlerine imkân verebilecek açık alanlar oluşturulmuştur. Çocuklar için oyun alanları, gençler için spor alanları, yaşlılar için dinlenme ve sohbet alanları ile bölgenin tüm sakinlerine açık, etkinlik alanları tasarlanmıştır. Yerleşim alanı kapalı bir site prensibinde değil, mahalle kurgusunda planlanmıştır. Topoğrafyanın dik eğime sahip olması sirkülasyonunu zorlaştırsa da tüm bloklara ve açık alanlara yaya, çocuk, engelli ve yaşlı erişimi sağlanmıştır. Acil durum müdahaleleri için de gerekli çözümler planlanmıştır.
Proje alanının doğu ve batı caddelerine bakan çeperlerinde ticaret birimleri konumlandırılmıştır. Kot farkından yararlanılarak meydan altları da otopark olarak kullanılmıştır.
Projedeki konut birimleri 4 tip blok olarak tasarlanmıştır. Bu bloklar, yol ve parsel kotlarını birbirine bağlayan yine dairelerin bulunduğu baza yapılarının üstünde yükselmektedir. Birbirinin üstünde kayan kademeler şeklinde kurgulanan bu baza katları sayesinde dairelerin daha geniş teraslara ve çatı bahçelerine açılması sağlanmıştır.
Cephelerde kütlesel hareketler tasarımın çıkış noktasını oluşturmaktadır. İkiz bloklarda kat adetlerinin farklılaştırılması, çekirdek kütlelerinin yer yer sağır yüzeyler olarak tasarlanması ve yükseltilmesi ile cephelerde doluluk boşluk kontrastı oluşturulmuştur. Tek bloklarda ise parapetlerdeki hareketler ile yerleşme bütünü içinde her bakış yönünde farklılaşan dinamik bir etki yaratılmıştır. Yapı kat adetlerinin 8,9 katlara çıkmasının getirdiği yükseklik algısını kırmak adına yatay etkiyi güçlendirecek fugalı kat silmeleri kullanılmıştır. Bu etki renk kullanımları ile güçlendirilmiştir.
Tüm bu mekânsal kurgu düzenlemeleri, kütle ve cephe çözümleri ile geleneksel mahalle kültürü, sokak, meydan kullanımı ve komşuluk ilişkilerinin devamlılığına imkân veren bir yaşam alanı tasarlanmıştır.