[email protected]

Hoşdere Konut Projesi

Konsept ve Avan Proje
  • İŞVEREN : Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
  • KONUM : İstanbul, Başakşehir
  • İNŞAAT ALANI : 95.000 m²
  • ARSA ALANI : 55.540 m²
  • FONKSİYON DAĞILIMI : 429 adet daire, 3652 m² ticaret birimleri

Proje alanı, 1.630.000 m²’lik imar planı düzenlemesi kapsamında yer alan iki parselden oluşmaktadır. Proje alanının batı çeperinde rekreasyon alanları, sosyal donatıları, ticaret ve konut yapıları ile yaşamın devam ettiği bir kent yerleşkesi yer almaktadır. Projelendirilen imar planı ve parseller bu bölgenin komşuluğunda şekillenen ve aynı zamanda bu genişlemenin doğurduğu ihtiyacı da karşılayan donatıları  altyapı birimlerini kapsamaktadır.

İki parsel, batıdaki yerleşmenin ana omurgasını oluşturan rekreasyon ve sosyal donatı alanına ulaşan eğimli bir yol ile ayrılmıştır. 3 nolu parsel doğuda bu bölgeyi besleyen donatılar ile, 1 nolu parsel ise güneyde park alanı ile komşudur. 3 nolu parselde 24 m.’yi, 1 nolu parselde ise 43 m.’yi bulan güneydoğu yönünde eğim mevcuttur.

Vaziyet planı kurgusunda, konut ve ticaret birimlerinin yerleşiminde topoğrafyanın eğimli yapısı ile çevre parsellerin fonksiyonları esas alınmıştır. Bu analizler ışığında; her iki parselin de batı çeperine, konut kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, caddeye canlılık getirecek ticari birimler konumlandırılmıştır. Konut blokları ise; farklı ebatlara sahip 5 tip olarak tasarlanmıştır. Bu karar ile yapım aşamasında optimizasyon, kompozisyondaki konumları, farklı cephe etkileri ile de değişken bir silüetin oluşması amaçlanmıştır.

Belirlenen bu ana prensipler doğrultusunda vaziyet planı alternatifleri eskiz ve kütle model çalışmaları ile irdelenmiştir. Bölgeye kentsel ölçekte etkisi olacak bu yapı topluluğunun kullanıcıları ve çevresine yaşattığı algısal etkiler değerlendirilmiştir.  

Eğime paralel yerleşim esas alınarak, parsel çeperlerine kütlelerin dar/ yan cepheleri konumlandırılmıştır. Böylelikle yol boyunca doluluk- boşluk/ peyzaj-kütle algısının oluşması, geçirgenlik ve hâkim rüzgârın kesintiye uğramaması sağlanmıştır.

Tüm bu tasarım prensipleri ile hem çevre hem de kendi kullanıcısı için her açıdan farklı perspektif sunan bir kompozisyon oluşturulmuştur.

Her iki proje alanında da kullanıcıların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri toplanma, açık spor, dilenme ve oyun alanları oluşturulmuştur. Bu mekânların kapalı alanları eğimden faydalanılarak gömülmüş ve daha geniş bir peyzaj alanının oluşması sağlanmıştır.

Her blok maksimum açıda vadiye yönlendirilmiştir. Bununla birlikte bloklar arası mesafeler, her blokun peyzaj ile ilişkilenmesine imkân sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Otopark alanları blokların gömülü arka cephelerinde oluşturularak kütle oturumunda da doluluk-boşluk/ kütle- peyzaj dengesi maksimize edilmiştir.

Katta 2 daireli bloklarda, simetrik bir planlama söz konusu olmasına rağmen, farklı yükseklikler ve malzemeler kullanılarak parçalı bir etkinin oluşması sağlanmıştır. Uzun bloklarda ise; taşıyıcı ile oluşturulan düşey elemanlar, yatay saçaklar ve son katlardaki geri çekilmeler ile parçalı, dinamik ve tanımlanabilir cephe etkisi yaratılmıştır.

Konut blokları merkezi çekirdekli katta iki adet, 2+1 ve 3+1 daireler olarak planlanmıştır. Daireler, kullanıcılarının farklı alan ve kurgu ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kendi içinde de çeşitlendirilmiştir. Kimi blokların ilk katlarında, arazinin eğimi de avantaja çevrilerek bahçe kullanımlı daireler planlanmıştır.

Tüm dairelerin ev halkının ortak kullanımındaki salon ve mutfak mahalleri güney-güneydoğu cephelerine yerleştirilmiştir. Bu mahallerin ve yatak odalarının farklı cephelere yönlendirilmesi ile hem ev içinde mahremiyet gözetilmiş hem de doğal hava sirkülasyonun efektif kullanılması sağlanmıştır.

Projenin; genelden özele, tüm tasarım aşamalarında, kent ölçeğinden birey ölçeğine etkisi dikkate alınmıştır. Halen gelişmeye açık olan bu bölgenin uzun vadede ihtiyaçlara cevap veren ve aynı zamanda estetik deneyim sunan bir yaşam alanı olmasını hedeflenmiştir.