Fikirtepe Ortaokul Projesi; Sismik İzolatörlü sistemli olarak tasarlanmıştır. Ayrıca tüm projelendirme çalışmaları BİM sisteminde yapılmıştır.
Proje alanı, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm İmar Planı sınırları dâhilinde, planın güneydoğu çeperinde yer almaktadır. Proje alanı kuzeyde çok katlı konut blokları, batısıda ibadet parseli güney ve doğusu ise plan alanının ana arteri olan %10 eğimli 30 m. genişliğinde cadde ile sınırlıdır. Arazinin en yüksek noktası ile en düşük noktası arasında 17 m.’lik kot farkı mevcuttur.
Öncelikle; proje alanın ve çevresinin fiziksel ve topoğrafik koşulları detaylıca irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda eskiz ve kütle-model alternatifleri çalışılmış ve değerlendirilmiştir.
Üçgen formlu bu parseli en efektif şekilde kullanabilmek adına derslik bloklarının, arazinin dik kenarlarına paralel olarak yerleştirilmesine ve güneydoğuya açılan bir bahçe oluşturulmasına karar verilmiştir. Birbirine dik bu iki kütlenin keşişim noktasına okul girişi konumlandırılmıştır.
Parsel içindeki kot farkı kullanılarak üç farklı kademede ve fonksiyonda açık alanlar planlanmıştır. Birinci kademe okul girişi, açık tören alanı ile servis indirme-bindirme alanı olarak düzenlenmiştir. İkinci kademe, öğrenci ve öğretmenlerin teneffüs alanı, üçüncü kademe ise açık spor alanı olarak planlanmıştır. Açık teneffüs alanı olarak tanımlanan bahçede, yeşil alan ve kademeli amfi düzeni ile ana arterin sebep olduğu gürültü etkisinin hafifletilmesi amaçlanmıştır. Açık spor alanı olarak düzenlenen son kademe ise komşu park parseli ve beden eğitimi dersliği ile ilişkilendirilmiştir. Tüm açık alanlara engelli erişimi, asansör ve rampalı çıkışlar ile çözümlenmiştir.
Beş kat olarak tasarlanan yapının orta kotundan binaya giriş sağlanmıştır. Bu giriş kotu düzenlemesi ile düşey sirkülasyon mesafeleri de optimize edilmiştir. Yatay blokun kuzey cephesine ıslak hacimler, ikincil idari birimler, merdivenler ile komşu parselin bloklar arası açıklığı hizalanarak bilgisayar ve teknoloji derslikleri konumlandırılmıştır. Bu karar ile öğrenci ve öğretmenlerin yüksek yapılar ile direkt ilişkisi koparılmıştır. Aynı blokun güney cephesinde ise öğretmenler odası ve derslikler konumlandırılmıştır. Dikey kütlenin açığa çıkan katlarında yine derslikler, bodrum katlarında ise teknik mahaller planlanmıştır.
Çok amaçlı salon, bodrum katta doğal ışık alan sergi alanı ve fuayesi ile bütünlük oluşturacak şekilde çözülmüştür. Okulun yemekhane birimi ise ana bahçesi ile direkt ilişkili olarak konumlandırılmıştır.
Parselin üçgen formu ve çevresiyle kurduğu kademeli ilişki, binanın kütlesine de yansıtılarak üç boyutta bütüncül bir etkinin oluşması sağlanmıştır. Üçgenin dik kenarlarını tanımlayan yatay ve dikey iki blokun derslik modülleri üst katlarda eksiltilerek binanın kademeli olarak arazisiyle buluşması sağlanmıştır. Bu kararla yapının bütüncül kütlesel etkisi monoblok düzeninden sıyrılmıştır. Bu etki kullanılan iki farklı çatı parapet tasarımı ve parapet formları ile güçlendirilmiştir. Ayrıca giriş holü, yemekhane fonksiyonları saçakları ile yapıdan ayrıştırılmış ancak yine saçak formları ile cephenin bütünselliği ile birleştirilmiştir.
Aynı tasarım dili peyzajda da devam ettirilmiştir. Kademe formları, bahçe duvarları ile amfi formu açılı birleşimlere sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.
Binanın, kapasitesi ve fonksiyonu itibarıyla küçük bir kütleye sahip olması aşikar bir sonuçtur. Öte yandan eğitim saatleri içinde ve sonrasında sahip olduğu kullanım amaçları nedeniyle algılanabilirliği yüksek olması gereken de bir yapıdır. Bu nedenle; yapının ve peyzajının tasarımında keskin açılar, kütle hareketleri ile renk zıtlıkları kullanılarak çevresindeki yoğun ve yüksek yapılarla kontrast oluşturabilecek, net olarak algılanabilecek bir tasarım dili tercih edilmiş.