[email protected]

Arnavutköy Sosyal Konut Projesi

  • İŞVEREN : Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
  • KONUM : İstanbul, Arnavutköy
  • İNŞAAT ALANI : 104.000 m²
  • ARSA ALANI : 54.700 m²
  • FONKSİYON DAĞILIMI : 663 adet daire, 6870 m² ticaret birimleri

Proje alanı, 2.725.000 m²’lik imar planı düzenlemesi kapsamında yer alan her biri 27.350 m² olan iki parselden oluşmaktadır. Parseller birbirine komşu olduğundan tek bir proje alanı olarak değerlendirilmesi talep edilmiştir. Proje alanının kuzey ve güney yönleri park parselleri ile buluşmaktadır. Batı cephesi 25 m. genişliğinde doğu cephesi ise 12 m+refüj+12 m düzeninde yollar ile sınırlıdır.

Genel topoğrafik yapısı eğimli olan plan alanının tepe noktalarından birinde konumlanan proje alanı, batı ve doğu yönlerinde ortalama %20’lik eğimlere ulaşmaktadır.

Öncelikli olarak; yerleşimin yollar ile bağlantısının sağlanabilmesi zemin etüt çalışmaları da değerlendirilerek analiz edilmiştir. Hem erişilebilirlik konforu hem de imalat optimizasyonu çözümlenerek proje alanı içinde kotlama çalışması tamamlanmıştır.

Her iki cadde üzerine trafik akışını engellemeyecek şekilde yan yol girişleri ve araç park alanları oluşturularak cadde dükkânları konumlandırılmıştır. Bu yapılar, ticari fonksiyonlarının yanında, konut yerleşimi ile yol arasındaki kot farkına tampon olacak yapılar olarak planlanmıştır.

Vaziyet planı kurgusu, eskiz ve kütle model çalışmaları ile irdelenmiştir. Arazinin tepe noktada bulunmasının verdiği avantaj ile cadde çeperlerine vadiye açılan bloklar konumlandırılmıştır. Proje alanının nispeten düz, orta kısımlarında ise konut blokunun bir araya gelerek avlular oluşturulması sağlanmıştır. Farklı blok tipleri ile oluşturulan bu açık alanlar ve birbirleri arasındaki geçişler ile insan ölçeğine uygun, tanımlı ve değişken perspektiflere sahip bir örüntü oluşturulmuştur. Ayrıca, bu kurgu ile tüm dairelerin hem ön hem arka cephelerinin peyzaj ile ilişkisi sağlanmıştır.

Projede, tek merkezi çekirdekli, ikiz ve katta çoklu daireye sahip olmak üzere 4 tip blok tasarlanmıştır. Farklı oturum alanlarına sahip bu blokların kompozisyonu ile proje alanındaki açık-kapalı alan dengesi optimize edilmiştir. Böylelikle her iki parselde toplam 20.000 m²’nin üstünde açık/yeşil alan sağlanmıştır.

Projenin sosyal konut kategorisinde olması, imalat maliyetlerinin optimize edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle cephelerde kaplama malzemeleri ile yapılabilecek tasarımlardan kaçınılmıştır. Bloklarda farklı kat adetleri ile kütlesel dinamizm yaratılmış, yapısal elemanlar cephe elemanı olarak kullanılmış, renk ve yükseklik farklılıkları ile ön plana çıkarılmıştır. Balkon korkulukları 3 farklı tip olarak tasarlanmıştır ve cephede bir ritim oluşturacak şekilde konumlandırılmıştır.

Tasarım sürecinin başından itibaren projenin sosyal konut olma özelliği, öncelikli kriter olarak dikkate alınmıştır. Özellikle; topoğrafya-proje uyumu, uygulama aşamasındaki zaman ve insan iş gücü kaynağının kullanımı, malzeme sarfiyatı ile tedariki gibi birçok konunun optimizasyonu proje aşamasında değerlendirilmiş ve tasarıma yansıtılmıştır. Koşullarına uygun mimari çözüm ve tasarım kriterleri ile fonksiyonellikten ödün vermeyen, algısal zenginliğe sahip bir yaşam alanı planlanmıştır.